Kent Persson krönikerar för PadelDirekt.
Foto: Bildbyrån, privat.
Krönika
Tacka föreningarna, tacka ledarna — och hjälp oss nominera till Padelgalan
ANNONS
Skicka in din nominering till Padelgalan för Årets Förening och

Det finns en fin folkrörelsetradition i Sverige som vi ska vara rädda och värna om. Svensk idrott vore faktiskt ingenting utan den ideella kraften i föreningarna med dess ledare och eldsjälar. Det är ju genom föreningarna som alla får chansen att vara med. Extra viktigt är givetvis det för barnen och ungdomarna. Vi är många som kan vittna om vilken betydelse idrotten, föreningarna och ledarna har haft för oss själva och för våra barn. Det är där, i föreningslivet vi lär oss att älska idrotten. Men det är större än så. Vi lär oss hantera såväl framgångar som motgångar. Vi skaffar oss erfarenheter för livet. Vi träffar vänner vars vänskap finns med för många genom just hela livet. I gemenskapen grundas också en demokratikunskap och engagemang för det gemensamma. Det går inte att underskatta föreningarnas betydelse för idrotten och samhället i stort. Och det borde vi uppmärksamma oftare.

För padeln är det givetvis samma sak. Idag finns det drygt 90 föreningar som samlar cirka 20 000 medlemmar i Sverige. Glädjande nog så ökar både antalet föreningar och medlemmar hela tiden. Och då är inte Svenska Padelförbundet ens medlem i Riksidrottsförbundet ännu, när det väl sker kommer utvecklingen av föreningar öka ännu snabbare. 

För padelns fortsatta tillväxt och utveckling är föreningarna och dess ideella ledare helt avgörande. Utan ett starkt föreningsliv kommer inte padeln bli en idrott för alla. Det är faktiskt så att padeln blir inte starkare än vad dess föreningsliv är och utvecklas till. Därför är det Svenska Padelförbundets huvuduppgift att stötta föreningarna och dess ledare samt barn- och ungdomsverksamheten. Det är föreningarna som är förbundets ”ägare” och uppdragsgivare. Det är barnen och ungdomarna som är svensk padels framtid. Det är de ideella ledarna som bär padelns framtiden i sitt engagemang.  Detta är värt att påminna sig om och det ofta. Det är för detta vi i Svenska Padelförbundets styrelse är ideellt engagerade. 

Det är snart dags för Padelgalan som Svenska Padelförbundet och Padeldirekt arrangerar tillsammans. Jag har den stora förmånen att få sitta med i juryn och det är många priser som ska delas ut. Till två av dem behöver vi er hjälp extra mycket. Det gäller Årets Förening och Årets Ledare. Vi behöver få in era nomineringar så att vi verkligen får kännedom om alla goda krafter och föreningar som finns i Sverige. 

Det är i föreningarna som kraften finns. Det är i föreningarna som framtiden finns. Det är i föreningarna som padeln kommer fortsätta utvecklas. Låt oss därför hylla föreningarna och dess ideella ledare med att uppmärksamma och tacka dom. Det kan vi alla göra i vardagen. Tacka ledarna nu till jul. Ge dem uppmuntrade ord och tacka för deras insatser. Ett varmt tack räcker långt. Tacka föreningarna och var också själv med och bidra. Engagera dig i din lokala förening. Börja med att bli medlem och bli sedan aktiv i din förening.

 Tro mig, allt engagemang välkomnas. Se också till att nominera din förening och din ledare till Padelgalans priser till Årets Förening och Årets Ledare. Skicka in din nominering och gör det nu. För Föreningarna och ledarna är hjärtat och själen i padeln och dessa vill vi belöna!

Här kan du nominera din favoritförening till årets förening på padelgalan. 

Du kanske även vill läsa:
Kent Persson: ”Tillsammans kan vi nu göra något helt unikt”
Kent Persson: ”Tillsammans kan vi nu göra något helt unikt”
Den här artikeln handlar om: