Anna Åkerberg (tv). I mitten partnern Amanda Girdo.
Foto: Patric Persson
Swedish Padel Tour

Anna Åkerberg om sitt fina 2020: ”Min bästa säsong – otroligt stolt”

ANNONS

Rutinerade Anna Åkerberg parade ihop sig med supertalangen Amanda Girdo inför säsongen – och såg till att coronaåret 2020 blev en stor framgång med flera titlar.
— Jag är otroligt stolt och nöjd, säger Åkerberg till PadelDirekt. 

Malmötjejen kan summera den mycket speciella säsongen – som präglats av inställda och uppskjutna tävlingar – tidigare än väntat. Finalen av Swedish Padel Tour är förvisso uppskjuten till januari/februari nästa år men det långa uppehållet som uppstått innebär att spelarna själva anser säsongen som avslutad.

För Anna Åkerberg, 30, och Amanda Girdo, 18, blev den lyckad med ett SM-guld och en SPT-titel. Åkerberg är rankad som Sverige-trea inför 2021.

— Det har varit min bästa säsong. Jag är otroligt stolt och nöjd över SM-guldet och SPT-vinsten. Men det är några matcher som vi känner oss missnöjda med, där vi hade kunnat vinna mot internationellt motstånd. Men sammantaget är jag nöjd med säsongen, säger Anna Åkerberg till PadelDirekt.

Varför fungerar samarbetet med Amanda Girdo så bra?
— Hon är redan en otrolig spelare. Det är fantastiskt att vi bor så nära varandra och kan träna ihop, men det finns fortfarande jättemycket vi kan utveckla. Vi vill bli ännu mer samspelta, positionera och täcka hela nätet bättre. Och röra oss snabbt och synkat, ja det finns mycket att nöta på.

Vad jobbar du främst med individuellt?
— För min egen del handlar det om att hota mer och vinna fler poäng åt oss. Att vässa min aggresivitet.

”De flesta som kommer in på akuten är covidmisstänkta”

Anna Åkerberg har kombinerat padelsatsningen med sjuksköterske-studier senaste åren. Just nu gör hon praktik på akuten – mitt i coronakaoset.

— Jobbet på akuten präglas mycket av pandemin, de flesta som kommer in på akuten är covidmisstänkta. Så det är en tuff tid att komma in som praktikant, absolut.

Om bara en dryg månad tar 30-åringen examen – men hon kommer inte att hamna på någon av sjukhusavdelningarna som sliter hårdast med just covid-19.

— Det är verkligen en unik situation. Jag är färdigutbildad i januari men kommer arbeta inom psykiatrin så jag blir nog förskonad från det tyngsta arbetet, berättar den tredjerankade skåningen.

Vad betyder det för dig att gå över från pluggandet till att jobba?
— Det är jätteskönt på ett personligt plan, men padelmässigt har det varit bra att vara student eftersom jag varit väldigt flexibel med tiderna. Det har fungerat bra att kunna träna olika tider på dygnet och det blir ju svårare nu. Men jag kommer inte att jobba hundra procent, jag vill kunna fortsätta satsa hårt på padeln.

Hur fungerar det ekonomiskt? Har du sponsorer som täcker upp för förlorad arbetstid?
— Det gäller att hitta sponsorer som stöttar en, prispengarna gör oss inte rika direkt. Det är kul att det börjar lossna för oss tjejer med samarbetspartners, flera av killarna som är bäst i Sverige klarar sig relativt bra genom sponsorer så det är bara hoppas att vi tjejer når dit också. 

Samtidigt som hon pekar ut tydliga detaljer i spelet att lägga många träningstimmar på i vinter är inte planen att förändra upplägget särskilt mycket. Det är ju dumt att ändra på ett vinnande koncept, förstås.

— Tanken är att köra lika mycket så planen är att träna relativt lika med Amanda (Girdo, partnern). Men det har varit ett pussel eftersom hon också pluggat. Det har blivit väldigt oregelbundet, vi har fått lägga schemat en vecka i taget för att få till det på bästa sätt.

Har du tänkt tanken att du närmar dig debut i World Padel Tour?
— Jag känner absolut att jag är ett steg närmare WPT efter den här säsongen. Det går åt rätt håll.

Den här artikeln handlar om: