Sök
På bilden: Mikael Prohorenko och hallen Actionpadel.
Foto: Privat & Bildbyrån.
Svensk Padel

Mikael fick hjärtstopp på padelbanan — hjärtat stod still i en minut: ”Så tacksam att jag överlevde”

Otäcka scener utspelade sig förra veckan när Mikael Prohorenko spelade padel på Actionpadel i Stockholm. 
Efter drygt 50 minuters spel inför en serve segnade han ner på banan, hans hjärta hade stannat, och allt blev svart. 
Hallen stod stilla av chock men några individers agerande räddade Mikaels liv. 

— Jag är otroligt tacksam och glad över att de var så handlingskraftiga. Jag hade otrolig tur, framförallt för att de agerade så himla snabbt. De räddade mitt liv, säger Mikael Prohorenko, 56, i en intervju med PadelDirekt. 

Det var lördagen den 31 november. Mikael Prohorenko blev uppringd och tillfrågad om att spela klockan 11, det saknades en gubbe. Snabba puckar men 11.00 var han på banan.

— Jag hade aldrig träffat min partner innan, så fem minuter innan hälsade vi på varandra, berättar Mikael Prohorenko. 

Han tänkte direkt att det var lite jobbigare än vanligt och att det kändes extra varmt. Tidigt behövde han dricka vatten. 

Han fortsätter: 

— Jag var ovanligt trött och törstig och jag minns att jag tänkte att `Är de så bra och går det så fort´, men så var det tydligen inte. Vi spelade vidare och sen vet jag att jag skulle serva, detta var i slutet av matchen, och jag minns att jag kände mig fruktansvärt illamående. Min partner sa då till mig att lägga mig på rygg — efter det är jag helt väck, berättar han. 

Mikael Prohorenko minns bara korta segment efter det men har fått en hel del återberättat för sig.

Så här fick han det återberättat för sig: 

”En del trodde nog bara att jag hade sträckt mig men snabbt förstod min motspelare och granne Anette Bjerselius att så var inte fallet. Så hon sprang fort till receptionen och larmade och sedan sprang hon tillbaka till mig.

På bilden: Hallen Actionpadel i Stockholm.På bilden: Hallen Actionpadel i Stockholm. Foto: Privat 

Samtidigt hade en person på en bana bredvid, Charlie Larsson Aldenstam, uppfattat situationen och så började de två tillsammans att göra hjärt- och lungräddning. 

Han fortsätter: 

”Från det att jag segnade tog det sex minuter tills att både ambulans, polis- och brandkår var på plats. Så innan dess startade Anette och Charlie ett återupplivningsförsök med hjälp av en hjärtstartare och jag kom till liv. I det läget hade mitt hjärta varit avstannat i ungefär en minut”. 

På bara några få minuter hade den mysiga lördagsförmiddagen med padel för många förvandlats till en chockartad upplevelse. Mitt i sin egen katastrof kan Mikael också känna för alla de inblandade. 

— Jag låg där med uppspärrade ögon och det måste ha varit otäckt för många. Därför är jag så otroligt glad över Anettes och Charlies rådiga handlande. För dem var det första gången de behövde agera i skarpt läge och det är väldigt imponerande. Jag är oerhört tacksam för det, de räddade mitt liv. 

Nästa gång Mikael vaknar upp så ligger han i ambulansen. Det är inte heller något han minns, det har han också fått återberättat för sig:

— De berättade att jag gnällde över smärtor i bröstet. Och det visade sig att det hade gått några revben under kompressionerna, men i sammanhanget kan jag ta det. Sedan minns jag när jag kom fram till sjukhuset — de pratade de med mig och jag var kontaktbar. Jag har en minnesbild av att de kopplade upp mig med sladdar och började operera. 

”Tänkte mycket på min fru och barn”

Operationen, där läkarna gick in och gjorde en ballongsprängning, gick bra. Han fick veta att han hade råkat ut för en hjärtattack och till följd av den ett hjärtstopp. Han fick också veta att han hade haft väldigt tur. 

— Jag vaknade upp omtumlad efter nästan två dagars sömn och kunde flyttas från intensiven. Då hade jag fortfarande mina dojor på mig och bad personalen ta av dem, vilket var en befrielse. Men jag tyckte synd om sjuksyster där som tvingades göra det, skrattar han. Jag minns också att jag var väldigt hungrig och när jag hade fått äta kändes allt mycket bättre. 

Då kom tankarna:

— Jag tänkte mycket på min fru och barn som jag inte hade fått träffa, det är ju väldigt hårda restriktioner nu, och jag tänkte på hur det hade kunnat bli för dem om de hade tvingats klara sig utan mig. 

Efteråt har Mikael fått veta att han hade en skada på hjärtat sedan tidigare.

— Tydligen har jag haft en infarkt sedan tidigare, men inte vetat om det, och det har varit som en tickande bomb. Så nu har jag fått en ICD (en form av hjärtstartare) inopererad som övervakar min hjärtrytm. Så händer det något med hjärtat så får jag en pärla av den — men vill det sig väl så kommer den aldrig att användas, berättar han. 

Förra fredagen fick Mikael lämna sjukhuset. Då hade han återhämtat sig tillräckligt mycket och alla prover hade tagits. Efterspelet sedan dess har enbart varit ljust. Mikael kommer att få äta medicin i resten av sitt liv men ska, om allt ordnar sig som det är tänkt, återigen kunna leva ett helt normalt liv. 

— Jag har fått alla förutsättningar för att komma tillbaka. Jag är jävligt trött, har ingen ork, och är ganska så mörbultad, men på något sätt är det nästan som att födas på nytt. Nu ska jag ta det lugnt och sedan ska jag komma igång och då ska utsikterna för att jag ska kunna bli hundra procent återställd vara goda, fortsätter han. 

Har ett annat perspektiv på livet

Nu väntar tre månaders rehab för Mikael och han träffar regelbundet kuratorer och läkare. Det kommer bli mycket äta, sova, äta, sova – och korta promenader. 

— Det som varit finns inte längre utan det måste byggas upp på nytt. Men eftersom jag hade en defekt tidigare så kan det ju bara bli bättre nu. 

Han berättar att han alltid varit en ganska lugn och sansad person innan men att han nu känner ett ännu större lugn över saker. 

— Jag har ett annat perspektiv på livet och kommer nog inte bli så uppjagad. Det finns viktigare saker än pengar och jobb — att se till att bli frisk till exempel. 

Efteråt har han också kunnat träffa de han kallar för sina änglar. Anette har han träffat personligen och Charlie har han pratat med i telefon. 

— När jag träffade Anette gick det inte att hålla tillbaka tårarna. Det betydde otroligt mycket, hon är för evigt en ängel. Men jag är fortfarande irriterad på att de jäklarna spöade oss, skämtar han. 

En dag har han också tänkt att besöka padelbanan där allting inträffade. 

— Det kommer jag nog tids nog att göra. De har hört av sig och så. Men jag ska skynda långsamt, först gäller det att läka ihop och återhämta sig. 

Kommer du att spela padel igen?
— Absolut, det kommer jag att göra. Jag ska ju ha den där revanschen, annars är ju allt förgäves. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten