Padelfamiljens administratörer: William Sjögren Gomez, Suzanne Karlsson och Magnus Carlberg.
Foto: Privat.
Svensk Padel

Så blev de Sveriges största padelcommunity

ANNONS

På samma sätt som intresset för padel har ökat i samhället — på samma sätt har Facebook-gruppen Padelfamiljens medlemstal skjutit i höjden. 
Hand i hand har de i symbios växt framåt. 
I gruppen som fått drygt 7500 nya medlemmar på ett år diskuteras ALLT inom padel, stort som smått, vitt och brett. 

— Inte i våra vildaste fantasier hade vi trott att de skulle gå så fort, säger Suzanne Karlsson, som är en av administratörerna. 

Suzanne Karlsson är, inte så förvånande, en stor padelentusiast. Därför fick hon sommaren 2019 upp ögonen för gruppen Padelfamiljen. Hon engagerade sig, fick i gång trådar och kommenterade. Hennes engagemang blev synligare och tydligare och under hösten blev hon kontaktad av gruppens grundare William Sjögren Gomez. 

William Sjögren Gomez hade startat gruppen i maj 2019 eftersom han ansåg att det fanns en `avsaknad av ett forum där man kunde diskutera padeln på en folklig nivå´, berättar Suzanne Karlsson. 

Drygt ett år senare har gruppen gått från ungefär 1200 medlemmar till 9464 medlemmar— en galen utväxling. 

Hur är detta möjligt? 
— Tja, sporten har ju växt samtidigt och det har så klart hjälpt men vi har gjort bra saker som folk tycker är kul. Vi har helt enkelt lyckats skapa en attraktiv grupp, säger, säger Suzanne Karlsson. 

Det är verkligen en explosionsartad utveckling. 
— Verkligen, och det är jättehäftigt, vi hoppas att vi kan nå 10 000 medlemmar innan jul. Vårt syfte har dock aldrig varit att bli stora, vi har bara velat behålla den fina känslan vi har i gruppen. 

Vad har syftet varit? 
— Syftet har alltid varit att gynna medlemmarna. Vi har olika återkommande saker i gruppen som vi vet uppskattats av medlemmarna till exempel. 

För Suzanne är allt jobb med gruppen ideellt. Hon vill inte ens säga hur många timmar hon lägger på det, utan skrattar avvärjande. 

Vad är det ni behöver lägga tid på? 
— Vi granskar saker som skrivs och vilka inlägg som delas. Vi svarar på frågor och försöker hjälpa till, berättar hon. Sen behandlar vi också alla förfrågningar från medlemmar och andra aktörer. 

Behöver ni ofta gå in och moderera i kommentarsfälten? 
— Vi har generellt sätt fina dialoger. Ibland får man gå in och styra upp lite och be om en god ton. Men jag tror många känner att det är en härlig stämning.

Suzanne Karlsson. Suzanne Karlsson. Foto: Govid Bhalla

Hennes syfte verkar vara något helt annat än pengar, en ren och genuin kärlek till sporten och surret kring den. Även om hon hoppas att någon i gruppen en dag skulle kunna bli anställd, åtminstone till viss del, enbart för gruppen. 

— I framtiden skulle vi vilja utveckla det på nått sätt och det hade väl varit jättehärligt om någon av oss administratörer skulle kunna få lite betalt och på så sätt kunna lägga ner ännu mer tid. Det hade gynnat medlemmarna. 

Hon berättar att nästa steg för gruppen bland annat är fler gemensamma träffar. I verkligheten så att säga. 

— Det är framförallt det som efterfrågas av medlemmarna. Men där har vi fått ligga lågt på grund av corona. Vi hade en träff i Halmstad i augusti där vi hade 16 lediga platser — det tog slut på 14 minuter och en person tog sig hela vägen från Sundsvall för att vara med. Denna helg, innan de nya restriktionerna, var det tänkt att vi skulle haft en sammankomst i Göteborg — då tog de 48 platserna slut på 55 minuter. Det finns verkligen ett sug. 

Den här artikeln handlar om: