Krönika
Kent Persson.
Foto: Bildbyrån, privat.
Krönika
Lyckligare förlorare har vi inte sett — en fantastisk ambassadör
ANNONS

Så har sista deltävlingen på Svenska Padeltouren genomförts. Denna gången i Karlstad som bjöd på en fint arrangerad tävling med många spännande och välspelade matcher. Tyvärr hamnade den lite i skuggan av den nya smittspridningen av covid-19 som inneburit nya restriktioner från myndigheterna vars konsekvens för tävlingsverksamheten blir stor. Så samtidigt som vi kan glädjas över fortsatt utveckling av svensk padel hänger det stora mörka moln över oss.

Men vi börjar trots allt med det positiva. En välspelad turnering i Karlstad som var väldigt fint arrangerad av Svea Padel. 

I damklassen bjöds det på fint spel trots att många dessvärre fick lämna återbud. Finalen var något utöver det vanliga. Efter en match som innehöll det mesta så stod till slut Rebecca Nielsen och Sara Ruiz som segrare med 3-6, 7-6, 6-3 mot Emmie Ekdahl och Antonette Andersson. Det är just på damsidan som vi nu ser att flera spelare har en mycket positiv utveckling, värda att nämna är självfallet Rebecca Nilsson, Emmie Ekdahl och Amanda Girdo. Alla tre har verkligen gått från klarhet till klarhet. Det lovar gott för svensk dampadel.

Hoppas att det anordnas fler juniortävlingar framöver

På juniorsidan bjöds vi återigen på fint spel från många unga lovande talanger. De hamnar tyvärr lite i skymundan för A-klasserna. Men framtiden ser verkligen ljus ut för svensk padel generellt. Låt oss också hoppas att det anordnas fler lokala och regionala tävlingar för juniorerna framåt. Det skulle behövas för att ge fler möjligheten att tävla.

På herrsidan stormade Vasques/Rocafort fram till final. I finalen mötte de Knutsson/Windahl som var oerhört laddade på revansch efter förlusten i semifinalen i Kumla i SPT 5. Och det blev en välspelad final som bjöd på såväl spänning som riktigt fin padel. Det råder inget tvivel om att Vasques/Rocafort och Knutsson/Windahl är de två bästa paren på den svenska padeltouren. Och vilken final det blev! Den bjöd verkligen på dramatik och i avgörande set ledde Knutsson/Windahl med 4-2, men Vasques/Rocafort visade återigen styrka och vann till slut med 6-4, 6-7, 6-4. Knutsson/Windahl tog ett steg närmare en seger, men det räckte inte hela vägen denna gången heller. Vasques/Rocafort har nu imponerande 7 raka turneringssegrar i SPT.

Lanzinger Zuritas glädje stack ut

Det finns många spännande spelare på touren. Och en som stack ut denna gång var Claudio Lanzinger Zurita som tog sig till semifinal i herrar A tillsammans med Anton Andersson. Denna Claudio var utan tvivel en spelare med hög nivå och fruktansvärt hårda smashar. Men det vi minns honom för var hans totala glädje både på och sidan planen. Lyckligare förlorare har vi nog inte sett tidigare. En fantastisk ambassadör för padeln! 

Nu blickar vi framåt till finalen av Svenska Padeltouren som ska spelas i Sundsvall. Just nu planerar vi i förbundet för att vi ska kunna genomföra den. Men det går inte att blunda för att det finns en stor risk att det inte kommer gå. Självfallet hoppas vi att årets höjdpunkt inom svensk padel ska gå att genomföra och vi planerar för det. En final som i så fall garanterat kommer bjuda på det bästa svensk padel har att erbjuda i alla klasser. 

Vi fick i samband med starten av SPT i Karlstad ta beslutet om att ställa in och skjuta upp SM för klubblag samt för veteraner. Inget roligt beslut, men helt nödvändigt. För Svenska Padelförbundet går trygghet och säkerheten för spelare, ledare och funktionärer först. Att vi nu får ställa in tävlingar är kortsiktigt givetvis tråkigt, men svensk padel behöver ta sitt ansvar för att begränsa smittspridningen. Vi hoppas nu att alla tar sitt ansvar och följer de restriktioner och råd som myndigheterna ger. Så, nu tar vi ansvar tillsammans för att bidra till att minska smittspridningen. Padel är viktigt, men våra medmänniskors hälsa är än viktigare. 

 

Kent Persson

Styrelseledamot i Svenska Padelförbundet

Den här artikeln handlar om: