Kent Persson.
Foto: Bildbyrån, privat.
Krönika
Kent Persson: "Svensk padel lider av växtverk"
ANNONS

Den tillväxt vi nu ser i padeln saknar motstycke i svensk idrott. Det byggs och investeras i padelbanor och hallar runt om i hela Sverige. Det är idag svårt att bedöma hur många som spelar padel i Sverige och hur mycket den omsätter. Men en bedömning är att ungefär 500 000 svenskar har spelat padel och att omsättningen nu är cirka en miljard för 2020.

Det innebär att idrotten växer snabbt och med det så ökar förväntningarna på att padeln ska organiseras på bästa tänkbara sätt. Givetvis har Svenska Padelförbundet det övergripande ansvaret för att idrotten utvecklas och att alla som vill ska kunna få vara med. Men i den farten som padeln nu växer så lider också svensk padel av växtverk.

Ett perspektiv att ha med sig i diskussionen om hur stora förväntningar  man ska ha på Svenska Padelförbundet och de lokala föreningarna så är det kring resurserna. Idag omsätter Svenska Padelförbundet ungefär ett par miljoner och har en anställd.

Det finns ett 80-tal lokala föreningar som i huvudsak drivs av ideella krafter. Sätt det i perspektivet med vad padeln kommersiellt omsätter. Den kommersiella omsättningen är i storleksordningen någon miljard om man räknar in banhyror och försäljning av rack, kläder, bollar och tillbehör.

"Växtvärken riskerar därmed att faktiskt förstärkas"

Alltså. Vi har minst 500 000 som spelar padel på cirka 2000 banor och en kommersiell del som omsätter cirka en miljard. Förbundet har ett par miljoner och en anställd att möta den ökade efterfrågan vi nu ser. De flesta padelhallarna i Sverige omsätter alltså var och en mer eller betydligt mycket mer än padelförbundet.

Jag tror det är klokt att ha perspektiven med sig när vi nu ska bygga en folksport som ska få en folkrörelse och föreningsrörelse med sig. Att bygga en folkrörelse tar tid. Mycket längre tid än vad det gör att bygga en hall och få igång en kommersiell verksamhet. 

Ska vi bygga hållbarhet och uthållighet krävs tålamod och förståelse för varandras olika uppdrag. Svensk padel har en helt unik möjlighet att bygga kanske den största svenska idrotten. Engagemanget finns där. De kommersiella krafterna med investeringsviljan finns där. Nu ska vi också få föreningslivet på plats. för att lyckas med det krävs tålamod och finansiering.

Trots den starka tillväxten så är det paradoxalt nog så att konsekvens av pandemin är att det blivit svårare för padelförbundet att få fler sponsorer och finansiärer. i sig är det inget konstigt med det. Investerare vill ha direktavkastning på sina resurser och sponsring är något helt annat. Men växtvärken riskerar därmed att inte bara bestå, utan faktiskt förstärkas.

"Måste hjälpas åt"

Svenska padelförbundet är nu igång med att få viktiga delar på plats för att padeln ska kunna bli just en folkrörelse. Inbjudan till tränar- och ledarutbildningar har nu skickats ut och därmed startas en av de viktigaste delarna för att svensk padel ska kunna utvecklas. Det behövs många fler ledare för att kunna möte en breda efterfrågan som idag finns. Stödet till föreningarna måste bli bättre och vi måste finna former för att kunna ge fler barn och ungdomar chansen till att få komma igång med padeln.

Här jobbar vi med lösningar. Tävlingsdelen behöver bli bättre och redan nästa år kommer SPT och förbundets tävlingar få ett rejält lyft och fler tävlingar ska anordnas så att fler få chansen att tävla, såväl bredd- som elit, samt såväl unga- som gamla.

Men till slut krävs resurser. Att driva alla dessa delar är krävande. Att det finns en förväntan är rimlig, men frågan är hur vi både hittar mer resurser samt skapar en förväntansbild som är rimlig. Helt avgörande för svensk padel är att vi kommer in i riksidrottsförbundet. 

Då får padeln del av de statliga stöden som idrotten får. Men ansökan prövas i maj på Riksidrottsmötet och blir det ett positivt svar så kommer svenska padelförbundet in i Rikidrottsförbundet från 2022. Det innebär att hela 2021 så har inte Svenska Padelförbundet några bidrag. Så sannolikt kommer vi ha ungefär samma utmaning 2021 som 2020, dvs att padeln fortsätter växa kraftigt och en kommersiell del som omsätter än mer medan förbundet med kraftigt begränsat med resurser.

Det kommer göra att växtvärken kommer bli än mer påtaglig. Enda sättet att ta sig igenom detta är med förståelse, tålamod och gott humör. Hjälps vi åt kommer vi gemensamt se till att padeln blir en av de största idrotterna i Sverige. Men vi kan bara uppnå det genom att arbeta tillsammans.

Den här artikeln handlar om: