Krönika
Kent Persson.
Foto: Bildbyrån, privat.
Krönika
Kent Persson: "Kan avslöja ett par saker"
ANNONS

Efter ett framgångsrikt och välorganiserat SM så är det dags för den svenska padeleliten att tävla igen. Till helgen är det dags för nästa deltävling på den Svenska Padeltouren och den spelas i Kumla och Örebro. På plats är alla toppspelare som är friska och skadefria och vi kan se fram emot en hel rad spännande matcher.

Börjar vi med damernas A-klass så är Girdo/Åkerberg på plats. Som nyblivna svenska mästare och med Girdo som ny sverigeetta så kommer det vara många par som vill utmana dem. Givetvis får de ses som favoriter, men de kommer bli utmanande av Ekdahl/Wyckaert. 

Redan i semi så kan Girdo/Åkerberg få möta Andersson/Behram. Det kommer bli en semifinal med mycket kamp och prestige. Som Örebroare är det glädjande att få se Pihl/Pettersson i tävlingen och Pihl gick ju till semifinal i SM, så räkna med att det är ett par som vill visa sin kapacitet nu när de spelar på hemmaplan.

I herrarnas startfält och lottning kommer vi redan från början bjudas på rejäla prestigematcher. Redan i kvartsfinal kan Vasquez/Rocafort få möta Stjern/Bonfré. Såväl Vasquez som Stjern/Bonfré hade nog förväntat sig mer av SM, så de kommer nog laddade till SPT i Kumla/Örebro. 

Vinnaren i den kvartsfinalen kan nog räkna med att få möta de svenska mästarna, Windahl/Knutsson. Och det kan jag lova redan nu. En sådan semifinal kommer det slå gnistor om! 

Den Svenska padeltouren är såklart svensk padels stora flaggskepp. Vid sidan av SM så är det just SPT där spelarna kan hämta poäng för att kunna klättra på Sverigerankingen. Hög ranking är viktig för spelarna av många skäl. Hög ranking och bra resultat öppnar vägen till att bli seedad i turneringarna, det öppnar vägen till landslaget och det öppnar vägen för att ta del av prispengar och kunna få sponsorer. 

SPT kommer få höjd status

Därför är det också avgörande att svenska padeltouren fortsätter att utvecklas. Och det kommer den att göra spelåret 2021. Padeln är i en stark tillväxtfas, det gör också att våra tävlingar kommer utvecklas. Padelförbundet jobbar nu för fullt med att planera och utveckla SPT och vår tävlingsverksamhet inför 2021 och redan nu kan jag ändå avslöja ett par saker.

SPT kommer få höjd status. Vi kommer förstärka och förbättra arrangemanget. Vi är nu i bred dialog med fler partners om att kunna växla upp SPT. Målsättningen är också att prispengarna ska kunna öka.

För att ge nästa generation, ungdomarna, samt de som jagar poäng möjlighet att skaffa sig både erfarenhet och fler poäng så tittar vi nu på möjligheterna att införa en helt ny tour under SPT. Det kan handla om Challenge-turneringar som resulterar i både poäng och för vinnarna en plats i kommande SPT-tävling. När antalet spelare på hög nivå ökat så fort och så mycket, krävs fler tävlingar.

SPT ska få en bättre och en mer professionell inramning. Här förs nu samtal med olika aktörer och partners för att lyfta svenska padel och den Svenska padeltouren. Svenska Padelförbundet kommer ligga i framkant i att utveckla den svenska padeln och dess tävlingsverksamhet. Nu blickar vi framåt för att generellt ta svensk padel till en nivå högre.

Det går fort nu i utvecklingen av svensk padel såväl idrottsligt som organisatoriskt. Det är givetvis en förmån för alla oss som älskar padeln att tillväxten är så stark och att det nu skapas goda möjligheter till just utveckling.

Låt oss gemensamt ta tillvara på glädjen som finns i växtkraften. För i det längre perspektivet ser allt väldigt bra ut. I det kortare perspektivet är det en rad saker som måste komma på plats inför 2021 och det jobbar vi hårt med.

Till helgen söker sig nu padelsveriges blickar till Kumla/Örebro och vi är många som är förväntningsfulla på att få se om våra nyblivna svenska mästare åker till denna SPT för att återigen stå som segrare på söndag. Men oavsett vilka som vinner på söndag så kommer padeln som idrott än en gång stå som vinnare.

Kent Persson
Krönikör på Padeldirekt.se, samt styrelseledamot i Svenska Padelförbundet 

P.S. Ni är många som hört av er efter min första krönika här på padeldirekt.se och det glädjer mig. Fortsätt hör av er med med tankar och idéer på hur svensk padel kan bli än bättre. Tips på ämnen för kommande krönikor tas tacksamt emot. 

Ni når mig på kent.persson@svenskpadel.se

Du kanske även vill läsa:
Padelförbundets ordförande: "Långt gångna planer på lag-SM"
Padelförbundets ordförande: "Långt gångna planer på lag-SM"
Den här artikeln handlar om: