Windahl: "Padeln blev räddningen i mitt liv"
Med padel-SM runt hörnet går Daniel Windahl tillsammans med Calle Knutsson in som en av huvudfavoriterna till slutsegern - trots att uppladdningen inte har varit optimal.
– Jag åkte på en släng av Corona för några veckor sedan och var ganska risig i tre, fyra dagar innan det vände. Det var bara att stanna hemma och försöka hålla i gång kroppen så bra det bara gick. Nu är jag frisk och tycker att formen är på uppåtgående igen. Känslan var fantastisk inför SPT-tävlingen i Göteborg och då hade jag spelat väldigt bra på träning - förhoppningsvis kan vi komma upp i den nivån nu igen, säger 24-åringen, som håller kampen om SM-titeln som vidöppen.
– Jag ser inga supertydliga förhandsfavoriter. Det finns fyra-fem par som kan ta hem det. Det handlar om att vara bäst för dagen och att ta hem de avgörande poängen. Jag och Calle tror stenhårt på det vi gör och vet att vi vet att vi kan slå alla andra, säger han och fortsätter:
– Jag tycker absolut att vi har spelet och högstanivån för att gå hela vägen. För oss handlar det mest om att komma in i det mentala, gör vi det ser jag inga hinder för att vi inte ska stå med bucklan i hand på söndag.
Hur har samarbetet fungerat med nye spelpartnern Calle Knutsson?
– Calle och jag känner varandra ganska bra sedan tidigare vilket underlättar. För honom handlar det om att hitta känslan i forehand-hörnet och lösa situationerna därifrån. Han har klarat det bra på träningarna och vi har hittat en bra mix mellan oss.
Hur kompletterar ni varandra?
– Jag är den mer spelförande av oss två och den som försöker strukturera upp poängen - för att sedan komma till ett avslut. Calle har som främsta uppgift att täcka av mycket av banan och få in mig i spelet så mycket som det går. Vi båda är stora och täcker mycket framme vid nät, samtidigt som det är svårt att lobba bort oss.
Daniel Windahl, har precis som många andra padelspelare en bakgrund inom tennisen - och var tillsammans med Elias Ymer bäst i sin åldersklass i Sverige. Framgången var emellertid inte odelat positiv och i takt med framgångarna började matchfixare höra av sig till honom med erbjudanden om pengar, i utbyte mot att Windahl medvetet valde att förlora. Efter en tid gick erbjudandena över till hot mot hans familjemedlemmar - och konkreta dödshot riktade mot Windahl. Något som fick honom att tappa glädjen för sporten och som sedermera ledde till att han valde att avsluta elitkarriären.
– I början var det jättesvårt att släppa, nu har det gått fyra år sedan jag slutade och jag har inga problem att prata om det i dag. Det ligger bakom mig nu. Där och då var det fruktansvärt - och att utomstående personer kunde påverka en så pass mycket. Mitt i allt kulminerade min depression med att en familjemedlem gick bort. Den perioden var otroligt tung.
Hur viktig blev padeln för att hitta tillbaka till glädjen igen?
– Det var hur viktigt som helst. I dag ser jag det som att någon kastade en livboj till mig när jag höll på att drunkna. Om jag inte hade hittat till padeln vet jag inte vad som hade hänt, så långt nere i depressionen var jag. Annars hade det kunnat gå käpprätt åt helvete för mig. Det blev räddningen i mitt liv, säger Windahl, och berättar om hur han hittade till sporten.
– Jag började spela lite på skoj samtidigt som jag spelade tennis - men det var egentligen efter att jag slutade med tennisen som jag hittade glädjen. Jag gav mig själv två månaders ledighet, mest för att hitta tillbaka till mig själv. Det slutade med att jag spelade padel fyra-fem timmar om dagen och kände trots alla timmar att jag ville spela mer. Där upptäckte jag kärleken till sporten och hur viktig den var för att hitta tillbaka till glädjen i livet igen. Det går inte med ord att beskriva vad den här sporten har betytt för mig.
/Axel Gåve