Barsom jagar nya titlar med Djurgården: "På sikt ska vi slåss om SM-guldet"
ANNONS
– På lång sikt, när vi har en elitsatsning och det finns SM-guld att slåss om, då ska vi vara med, säger ”Abbe” till PadelDirekt.
Han är nog mest känd som bollskicklig dribbler i Djurgården under klubbens storhetstid i början av 00-talet, med två SM-guld och tre cuptitlar i prisskåpet. Dessutom proffsäventyr i Holland, Grekland och Norge innan den aktiva fotbollskarriären avslutades i Syrianska 2011. Men det är inte fotbollen som tar mest tid från Abgar Barsom numer. Låt oss vrida tillbaka klockan sisådär åtta-tio år.
När allas blickar riktades mot centrecourten i Båstad stod padelbanan relativt tom. Det fick Abgar Barsom med vänner att få upp ögonen för sporten. En bra bit innan padel tog resten av landet med storm.
– Vi testade och började intressera oss. Det var lättspelat för oss idrottsmän som hade hyfsad känsla för att hålla igång en boll. Det var något annorlunda, där man fick hålla sig hyfsat aktiv och rörelsemönstret passade oss.
Kunde du som kvick fotbollsspelare ta med dig egenskaper till padel?
– Absolut, det är viktigt att alltid vara på tårna. Riktningsförändringarna och att kunna läsa spelet blev också viktiga faktorer där vi fotbollsspelare kunde skapa fördelar.
Många, både aktiva och passiva idrottsmän, spelar padel på olika nivåer. För att hålla igång mellan säsonger eller bara att utmana polarna. Och Abgar Barsom förstår varför hockeyspelare och fotbollsspelare söker sig till just padel.
– Hockeyspelare gynnas av motoriken, av svingen från klubban. Dessutom har de spelintelligensen och även starka handleder.
– Sen är det också en av få sporter där man kan mätas mot varandra - alltså hockey mot fotboll, Där man tävlar lite på samma villkor med bollkänslan i fokus.
"På sikt ska DIF slåss om SM-guldet"
2019 startades Djurgården Padel, som 2020 officiellt blev föreningens 21 sektion i ordningen. Abgar Barsom var en av initiativtagarna. De andra: Daniel Björklund, Jonas Carlqvist, Alex Lindgren och Henrik Gylden. Och målsättningen är tydlig.– På kort sikt ska vi engagera oss i medlemmarna, där målet är att alla Djurgårdare spelar padel i DIF Padel.
– På lång sikt, när vi har en elitsatsning och det finns SM-guld att slåss om, då ska vi vara med.
Vilka tidigare Djurgårdsspelare är egentligen bäst på padel?
– Nummer ett är helt klart ”Adde” Johansson. På andra plats kommer faktiskt Andreas Isaksson, som ju hade en egen padelhall förut. Sen är det rätt jämnt mellan resten.
Abgar Barsom själv har varit borta ett och ett halvt år sedan han dragit av en hälsena i samband med padel och han märkte tydligt hur snabbt sporten har växt och att utvecklingen gått framåt där man på ett ögonblick kan bli omsprungen.
– Flera nya banor har dykt upp och många har börjat spela mer frekvent.
– Även om man bara är ”sådär” går det ganska snabbt att bli riktigt bra. Många har spelat pingis, badminton och tennis och då finns förutsättningarna att utvecklas på padel.
Om man mot förmodan aldrig spelat padel och behöver några enkla råd, vad skulle du säga då?
– Allt handlar om att lära sig att slå enkla slag. Att spela på 80 procent i styrka hela tiden. Om man spelar för mycket tennis eller badminton spelar man fel.