Foton: Bildbyrån
Padel-SM

Järnladyn: "Vi ska slåss om SM-guldet"

ANNONS

Hon kallar sig "padelns farmor”. För PadelDirekt berättar 47-åriga Antonette Andersson om samarbetet med nya partnern och hur hon ser på favoritskapet i SM.

Padel Crew i Helsingborg står redo att ta emot den svenska padeleliten när SM arrangeras i helgen. I damklassen återfinns bland andra 47-åriga, Antonette Andersson, som sedan tidigare har tre SM-guld på meritlistan. Nu siktar hon på ytterligare ett med en ny spelpartner vid sin sida.
– Samarbetet fungerar jättebra. Emmie (Ekdahl) är en krigare som sliter stenhårt i varje boll. Än så länge har vi inte hunnit spela ihop oss så mycket och just nu handlar det mycket om att vänja oss vid varandras spel. Vi spelade ihop förra helgen i SPT i Trelleborg, och trots att vi inte gick hela vägen hade vi goda tendenser i vårt spel, säger Andersson, och utvecklar parets styrkor:

– Hon har en stark bandeja och kommer in och jobbar mycket från mitten. Vi kompletterar varandra bra på så sätt eftersom att mina styrkor ligger mer i att placera och få in bollen. 

Vad är viktigt att tänka på i sitt val av spelpartner? 
– Man vill hitta någon som man har bra kemi med både på och utanför banan. Det är lite som ett förhållande, där man måste kunna lita på varandra fullt ut. För egen del söker jag en spelare som kan slå de avgörande slagen.

– Vi är ganska få damspelare på den här nivån i Sverige och det är inte bara att välja hur som helst. Men jag trivs jättebra med Emmie och tror jättemycket på vårt spel. Framförallt eftersom att vi kompletterar varandra så bra. 

Ser du er som favoriter till SM-guldet?
– Det är klart att vi är ett av paren som slåss om det. Samtidigt så har vissa andra par visat upp ett väldigt fint spel på sistone, som Amanda (Girdo) och Anna (Åkerberg), som slog oss i helgen i Trelleborg. Jag vet inte om vi kan klassa oss som favoriter längre. Även Matilda (Hamlin) och Ajla (Behram) spelade väldigt bra tillsammans i Göteborg och kommer att göra de svårt för oss andra. Sen kommer det flera underifrån som blir bättre år för år, med Rebecca Neilsen i spetsen. Det är kul, och bra för sporten att det kommer fram nya tjejer. 

Att det blev padel för Andersson, som precis som många andra har en bakgrund inom tennisen, var ingen självklarhet. Efter att ha bott i flera olika länder sökte hon efter en identitet inom idrotten och fann den i padeln. 

– Varje gång som jag har flyttat har jag sökt mig till idrotten. Det är min identitet och det är där jag mår bra och träffar kompisar. När jag upptäckte och testade padel för första gången blev jag frälst på en gång. Då bestämde jag mig att jag ville satsa på den här sporten, säger hon och fortsätter: 

– Första gången jag spelade var 2014, kort efter att den första hallen öppnades i Göteborg. Jag hade precis flyttat dit efter sex år i Budapest. Jag hängde i hallen som en liten hundvalp och ville ha någonting att göra. Det kändes naturligt på en gång, mycket tack vare min bakgrund inom tennisen, säger Andersson. 

– Det har varit en häftig resa. Jag gick på college i USA och drogs med hit av en svensk kille, annars hade jag inte hamnat här och hade säkert inte hittat padeln. Jag är glad att jag hamnade här och att jag har hittat hem i Göteborg och i padeln.

/Axel Gåve


Den här artikeln handlar om: