Padel-SM

Anton Anderssons segervapen: ”En stor fördel för oss”

ANNONS

Det kallas för den mest svårtippade SM-tävlingen någonsin.
Veteranen Anton Andersson går in som en outsider – och anar att han har ett segervapen i sin vänsterhänte partner Johan Brunström.
– Det är absolut en fördel för oss. Vi har chansen, säger Andersson.

Han är en av Sveriges mest meriterade padelspelare, en av få som har varit med från begynnelsen. År 2012 hittade Anton Andersson till sporten. Han vann SM 2013 (tävlingen kallas i efterhand ett inofficiellt SM då padeln tappade sin SM-status), vann SM 2016 och har varit en viktig landslagsspelare för Sverige i flera år.

Till helgen är det dags igen för Anton Andersson.
– SM är den roligaste tävlingen på året. Det är en extra tändning varje gång, säger han.

Du har varit med nästan hela vägen sedan starten – hur har nivån på padeln utvecklats över åren?
– Åren 2010-2013 så var det på en hobbynivå för alla i padel-Sverige. Man spelade för att det var roligt. När SM kom tillbaka 2015 i officiell status så började det hända mycket mer. Folk lade ner mycket mer tid på att träna, även på sin fritid. Och se senaste tre åren, sedan 2018, så har det verkligen slagit igenom i hela Sverige. Om man ska vara i toppen måste man lägga ner rejält med tid. Idag är det fyra-fem killar som satsar på heltid, säger han.

Själv jobbar Andersson på deltid på Ryska Posten, vars padellag han också tillhör. På förmiddagarna tränar han när det finns lediga banor, oftast i Catella Arena i Danderyd, och på eftermiddagarna arbetar han.
– Det är tufft för många som jobbar 9-17 att få någon bantid i Stockholm. Det bokas upp ganska tidigt. Så det här är ett kanonupplägg för mig, säger han.

I årets SM ställer han upp med en ny partner i form av förre Davis Cup-spelaren Johan Brunström.
– Vi har spelat tre tävlingar ihop och ungefär lika många träningspass (skratt). Vi kände i alla fall senast, under SPT i Göteborg, att vi började hitta varandra bättre på banan. Det är väldigt bra att vi har hittat vårt spel inför SM, säger han.

Duon är seedade och står över första omgången. Därtill finns en viktig detalj som paret kan dra nytta av: Brunström är vänsterhänt, vilket ger ett övertag då båda kan komma in och använda sin forehand centralt i banan.

Av de andra seedade paren är de endast Viktor Stjern/Pierre Bonfré och Oscar Axelsson/Isak Arvidsson som har en högerhänt respektive vänsterhänt spelare.
– I offensiven är det verkligen en fördel, säger Anton Andersson.
– Båda två har möjligheten att ta smashar på båda delar av banan. Om motståndarna ska lobba oss på backhandsidan måste de lobba oss längs med gallret och riskerar att missa. Det är en stor fördel för oss. Sen har vi märkt att båda vill gå in och ”plocka” i mitten, där kan det bli missförstånd. Men vi känner att det har klarnat för oss de sista veckorna. 

Är det ett segervapen?
– Det kan det absolut vara. Jag vann inofficiella SM 2013 med en vänsterhänt spelare och var i final 2015 med Mathias Lundmark som är vänsterhänt. Jag trivs med att spela med vänsterhänta. Det är lättare att behålla trycket när man väl har fått det. Jag hoppas att det är en styrka för oss.

Vad tror du om era chanser?
– Jag tror aldrig att SM har varit såhär öppet. Det är omöjligt att tippa. Jag skulle gissa att någon av oss åtta seedade tar hem det. Sen är Per Hjalmarson/Stefan Nilsson duktiga som inte är seedade. Detsamma gäller Jonas Björkman/Marios Dimakos – de är riktigt bra när de får till det. Jag skulle säga att det är tio par som har chansen.

LÄS VIDARE SOM MEDLEM
Låst artikel. Logga in som prenumerant för att läsa. Bli gratismedlem genom att registrera dig här.
Den här artikeln handlar om: