Foto: Padel Court No. 9 / Facebook
Padel-SM

17-åriga stjärnskottet: "Vår enda målsättning är att vinna"

ANNONS

Bara 17 år men redan bland Sverigeeliten. Amanda Girdo ses som ett av Sveriges stora framtidslöften. 
Tillsammans med partnern Anna Åkerberg spelar hon för SM-titeln i helgen. 
— Vår enda målsättning är att vinna, säger Amanda Girdo till PadelDirekt. 

Amanda Girdo, var precis som sin pappa Johan Girdo en skicklig golfspelare. Men medan Johan fortsatte från tonårstalang till proffs, valde Amanda Girdo att sluta. Glädjen hade sinat. 
— Det man gör ska vara kul, säger Amanda Girdo till PadelDirekt. 

Och det har hon när hon spelar padel. Den glädjen har hon processat in i skicklighet. För det har gått fort för Amanda Girdo. Sedan hon tog sin första padellektion 2018 har hon i raketfart nått eliten i Sverige. Hon är rankad femma, är den yngsta som vunnit SPT (Swedish Padel Tour), dessutom två gånger. Girdo har också spelat både junior-VM i Valencia och EM i Lissabon. 
— Det har gått fort, medger hon. Jag har spelat tennis tidigare och har två föräldrar som har mycket boll i sig (mamma Diana Girdo var duktig i badminton). Sedan har jag haft bra tränare och började tidigt spela med Anna Åkerberg - det har gjort mycket. 

"Nu är han lite avundsjuk"

Numera är mamma och pappa Girdo också stora padelentusiaster. De båda följer ivrigt Amandas tävlingar och spelar själva. Till en början var pappa Johan något bättre - men nu är Amanda förbi. 
— Ja nu är han lite avundsjuk, skrattar hon. Det är dem båda två. Jag har blivit lite tändvätska för dem. 

Skämt åsido. Både Mamma Diana och pappa Johan betyder mycket för Amandas satsning. 
De är väldigt bra, de vet hur det är i min situation, de har också varit unga och i situationen att det pratas om dem. Så vi bollar ofta - hur ska jag tänka i det här läget och så vidare. De kan sport och det gynnar mig. 

Hur bra kan du bli?
— Jag siktar mot toppen. Så länge jag har glädjen tror jag att jag kan nå världstoppen. 

Du är 17 år och går fortfarande på gymnasiet. Hur hinner du elitsatsa?
Jag gick på golfgymnasium förut och när jag slutade där gick det bra att byta över så att jag i stället för golf hade padel på schemat. I år kunde jag inte ha det på schemat men upplägget gör att jag kan sluta tidigt och åka i väg och träna, berättar hon. 

Och det hon tränar för nu är SM i Helsingborg. Ett SM där hon hon tillsammans med Anna Åkerberg kliver in som en av favoriterna till segern och det finns bara en sak som gäller. 
— Den enda målsättningen är att vinna. 

Och förutsättningarna finns.  
— Det har känts bra inför och jag är jättetaggad. Det är detta och masters som man framförallt sett fram emot. Vi ska göra vårt, då har vi goda chanser - formen känns bra. 

Den här artikeln handlar om: